Titulni obrazek

 

Fascie je jedním z nejdůležitějších a vzájemně propojených systémů v těle.

Je to složka měkkých tkání systému pojivové tkáně, která prostupuje lidským tělem. Vytváří souvislou trojrozměrnou matici strukturální podpory celého těla. Proniká a obklopuje všechny orgány, svaly, kosti a nervová vlákna a vytváří tak jedinečné prostředí pro fungování tělesných systémů. “ Je to náš nejbohatší smyslový orgán, má schopnost stahovat se nezávisle na svalech, které obklopuje, a reaguje na stres bez vašeho vědomého povelu. To je velký problém. Znamená to, že fascie ovlivňuje vaše pohyby, ať už jde o ty dobré nebo horší.

Fasciální omezení se neobjevují na CT skenech, MRI nebo rentgenu a mnoho lidí trpí nevyřešenou fyzickou nebo emocionální bolestí v důsledku zablokování nebo traumatu v jejich fascii. Fasciální napětí je běžné a většina z nás bude mít omezenou fasciální tkáň někde v těle. Pro správnou funkci fascie je třeba aby byla neustále v pohybu, což je při dnešní době nadměrného řízení a sezení problém. Také ráda hydratuje, což znamená, že je třeba pít hodně vody, a to mnozí z nás nedělají. Když není fascie hydratovaná, ztrácí schopnost volného klouzání a zasekne se. Fascie může také uvíznout v důsledku traumatu, jako je poranění krční páteře, a je dále ovlivněna operacemi, při nichž jsou tkáně řezány a zanechávají jizvu.

 

Zkuste si představit fascii jako košili.

Popadněte límec této košile a trochu ho zatáhněte. Zareaguje celá košile, že? Límec táhne celou zadní část až do zadní části krku , rukávy se pohybují nahoru na předloktí. Po povolení límce padne zpět na místo. Tak nějak funguje fascie v našem těle. Nemůžete pohnout jen jedním kouskem z ní.

Nyní znovu zatáhněte za límec košile, ale tentokrát jej držte po dobu osmi hodin. To je přibližný čas,který strávíte předkláněním se nad stolem , počítačem nebo volantem.

A nyní jej vytáhněte 2500 krát. To je o tom, kolik kroků byste udělali při půlhodinovém běhu…

Vaše košile pravděpodobně nebude poté vypadat příliš dobře.

Naštěstí je vaše fascie tvrdší než vaše košile a má nekonečně více samoléčebných vlastností. Ve svém zdravém stavu je hladká a pružná a snadno se posouvá, což jí umožňuje pohybovat se a protáhnout se na celou délku jakýmkoli směrem a vždy se vrátit zpět do normálního stavu. Bohužel je velmi nepravděpodobné, že by si vaše fascie udržovala optimální pružnost, tvar nebo texturu. Nedostatek aktivity zafixuje kdysi vláčná vlákna. Chronický stres způsobuje zesílení vláken ve snaze chránit podkladový sval. Špatné držení těla a nedostatek flexibility a opakující se pohyby přitahují fascii do zakořeněných vzorů. V přilepených a poškozených vláknech se tvoří srůsty, Jakmile se už jednou vytvoří, je těžké se jich zbavit.

To znamená, že bolest nebo dysfunkce pociťovaná v jedné části těla může mít původ v jiné, zjevně nesouvisející části těla.

Stojí za to, si pamatovat, že je nemožné dotknout se těla bez dotyku na fascii, Proto má smysl používat různé fasciální techniky. Provádění fasciální práce vyžaduje ochotu řídit se intuicí, hluboký pocit spojení s tělem a rozvoj „naslouchacího dotyku“. Výsledky mohou být velmi dobré, ať už při přímém fasciálním uvolnění, nebo za použití nepřímých metod např. kraniosakrální terapie, případně kombinace obou technik.

Jak se starat o své fascie

PROTAHUJTE SE: Mezi fasciálními povrchy se vytvářejí lepivé adheze, které se pravidelně nepohybují a v průběhu času jsou tyto adheze dostatečně silné, aby inhibovaly rozsah pohybu. Každé ráno si udělejte pár minut, abyste se protáhli, od hlavy po paty, stejně jako kočka po spánku.

HYDRATUJTE: Stejně jako každá jiná tkáň v těle, i vaše fascie je vyrobena z vody. Funguje lépe, lépe se pohybuje a cítí se lépe, když je hydratovaná. Takže pijte!

UVOLŇUJTE: Když jsou vaše svaly napnuté, okolní fascie se napne spolu s nimi. Časem fascie ztuhne a stlačí svaly. Je potřeba jemně protáhnout. Fascie také fungují v pomalejších cyklech než svaly, přičemž se stahují i ​​protahují pomaleji. Chcete-li natáhnout fascii, protahujte dané části těla po dobu tří až pěti minut .

ODPOČIŇTE SI: Pokud trávíte celý den v napětí, je třeba tělo náležitě zrelaxovat. Patnáct až dvacet minut v horké solné lázni Epsom může přimět pevnou fascii k uvolnění a zároveň k uvolnění svalů. Ujistěte se, že po něm následuje 10 minut lehké aktivity, aby se krev nehromadila ve svalech.

POUŽIJTE PĚNOVÝ VÁLEC: Stejně jako při protahování je použití pěnového válečku na fascii jiné než na svalech. Buďte jemní a pomalí ve svých pohybech, a když najdete oblast napětí, držte trvalý tlak po dobu tří až pěti minut. 

RESPEKTUJTE SVÉ TĚLO: Pokud přecházíte nějaká zranění, např. kulháte dejte si pozor. Vaše fascie bude reagovat na vaše nové mechaniky a nakonec, i když vaše zranění zmizí, můžete zachovat stejný pohybový vzor. Je lepší si dopřát trochu odpočinku, než se připravit na dlouhodobé potíže.

SNIŽTE STRESOVOU ZÁTĚŽ : Ve skutečnosti, během duševního stresu, tělo uvolňuje některé hormony, které mají vliv na fascie. Čím déle a častěji se tyto stresové fáze vyskytují, tím více ztrácí pojivová tkáň svou elasticitu. Ideální je snažit se stresové zátěži předcházet, choďte více do přírody, meditujte a dělejte vše, co vám činí radost.