Ano, kořeny hrají v našem životě podstatnou roli. Ať už se jedná o naše rodové kořeny, nebo kořeny rostlin. V kořenech je síla. Věděli to i naši předci , kteří kořeny hojně využívali k nejrůznějším účelům.
My se nyní zaměříme na výrobu kávy (tedy přesněji její zdravé náhražky)
Tato káva se náramně hodí k jarnímu detoxu.
Její léčivé účinky jsou téměř zázračné:
- odkyseluje organismus a dodává energii
- podporuje lymfatickým systém, zbavuje přebytečné vody a otoků
- pomáhá hubnout a startuje metabolismus
- detoxikuje tělo od odpadních a toxických látek
- podporuje správní zažívání
- podporuje činnost jater a žlučníku
- podporuje činnost ledvin a močového měchýře
- je vhodná pro diabetiky – srovná hladinu krevní cukru
- pozitivně ovlivňuje činnost srdce a vysoký krevní tlak
- snižuje cholesterol v krvi
- je silně proti-karcinogenní – prevence rakoviny
- působí protizánětlivě
- čistí a posiluje střeva
- vhodná při akné, ekzémech a vyrážkách
Co k výrobě budeme potřebovat
kořeny smetanky lékařské (pampelišky)
mléko
med, sirup nebo cukr na doslazení
Postup
Na jaře či na podzim vykopeme ze země kořeny pampelišky. Sbíráme je na místech neznečištěných průmyslovým hnojením a postřiky.
Kořeny odkrojíme od zelené nadzemní části a vydrhneme kartáčkem do čista. Opravdu důkladně je opláchneme, ať nám kávu nekazí zbytky hlíny.
Čisté kořeny nakrájíme na drobnější, přibližně stejné kousky a dáme do trouby pražit na 180° bude to trvat cca půl hodiny nebo více, dle množství). Pravidelně kontrolujte, kořen se nesmí v žádném případě spálit! Z trouby plech vyjměte v momentě, kdy je kořen zcela tvrdý.
Nyní jej nechejte prochladnout a umelte (v kávovém či elektrickém mlýnku, případně v hmoždíři). V tuto chvíli můžete prášek ještě opatrně opražit na suché pánvi, není to však nutné.
Prášek uchováme ve vzduchotěsné sklenici na temném místě.
Kávu připravujeme ze 2 lžiček praženého pampeliškového kořene svařeného pár minut ve 200 ml vody. Podle chuti zakápneme mlékem a osladíme.