Titulni obrazek

Pomalu se blíží šeříkové období. Šeřík začíná kvést vždy kolem začátku května a o jeho jménu se dodnes vedou diskuze. Nejpravděpodobněji však jeho název vychází z toho, že nejsilněji se šeřík rozvoní ve chvíli, kde se stmívá – tedy když se šeří. Zajímavé že? Nevím jak vy, ale já tento keř naprosto miluji. Vždy si užívám jejich nádhernou, omamnou vůni. Jeho vůně však není zdaleka to nejlepší co šeřík nabízí. Dnes si připravíme šeříkový sirup. Z něho si následně můžete udělat domácí limonádu, přidat ho do čaje, moučníků a krémů apod. A když Vám zůstane pár kvítků, můžete si udělat i voňavý šeříkový cukr :) .

Co tedy potřebujeme k výrobě...

Ingredience:

500 ml cukru ( obyčejný nebo třtinový - to záleží jen na vás)

500 ml vody 500 ml obraných kvítků ze šeříku (neoplachujeme, proto je nesbírejme v okolí silnice či prašných cest )

2 lžíce citronové šťávy

10 mražených borůvek ( nejsou nutné )

 

Otrhané květy dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou, přiklopíme pokličkou a necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme citrony nakrájené na tenká kolečka, opět přiklopíme a necháme v chladu 24h louhovat. Druhý den směs přecedíme přes plátýnko a šťávu zlehka zahříváme (nesmí se vařit). Postupně přidáváme cukr, mícháme a mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí a sirup se nerozjasní. Přidáme propasírované borůvky .Sirup tím získá krásně nafialovělou barvu, jakou měli čerstvé kvítky šeříku. Borůvky hrají pouze estetickou roli, pokud nemáte nevadí, jen se nelekněte, že sirup bude mít takovou našedlou barvu. Záleží samozřejmě také na barvě květů, které zvolíte. Ještě horký ho nalijeme do čistých a suchých lahví a hned zavíčkujeme.

Skladování: Skladujte v chladu a hlavně ve tmě. Po otevření dejte sirup do lednice.